Összes oldalmegjelenítés

2012. június 24., vasárnap

A válás ártalmai


 

Sokan nem gondolják végig mennyire ártalmas a válás fizikai és mentális szinten az elvált felekre. 

Egy közismert amerikai tanulmány, amelyet 51 és 61 év közötti házas és elvált férfiak és nők között végeztek, kimutatta, hogy egy válásnak hosszú távon olyan káros hatása van az egészségre, amit még egy új házasság sem tud rendbe hozni.

A felmérés eredménye:

Elváltak: Az eredmények szerint az elváltaknál 20%-kal gyakrabban fordul elő krónikus megbetegedés  pl. a rák, cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió stb.


Újraházasodottak: Azok, akik elváltak, majd újra megházasodtak, 12%-kal jobban ki vannak téve a krónikus megbetegedések kockázatának, mint a házasok.

Egyedülállók: Az egyedülállók, és azok, akik megmaradtak az első házasságukban, hozzávetőlegesen ugyanakkora kockázattal lehetnek krónikus betegek.

A depresszió kockázata az elváltaknál és az újraházasodottaknál a legmagasabb, az egyedülállóknál alacsonyabb, a házasoknál a legelenyészőbb.

 

Miért ennyire megviselő a válás?

A kutatók szerint a tanulmány említett eredményeit magyarázhatja a jövedelem esése, a bizonytalan egzisztencia, és az a rengeteg stressz, amit egy válás okoz. Emellett az is köztudott, hogy a házasság egészséges, mert összekapcsolódik egészségesebb életviteli szokások felvételével, társasági élettel. A párok jobban odafigyelnek egymásra, a nők nem hagyják a férfiakat ellustulni, odafigyelnek az étkezésekre, az éves kivizsgálásokra, a betegségek tüneteire. A szeretet gyógyít és kondicionál  illetve megnöveli az élettartamot! A család melege és biztonsága, a gyerekek később unokák vitalizálják a párokat.

Gondolja át még egyszer, hogy helyre tudják-e hozni a kapcsolatukat. Ha szükséges vegyenek igénybe szakmai segítséget, mintsem egy életre szóló fájdalmat okozzanak egymásnak, ami többnyire egészségi és egzisztenciális romláshoz vezet.

Pálfalvi Ildikó
akkreditált mediátor és coach

http://www.permegelozes.com