Összes oldalmegjelenítés

2011. szeptember 6., kedd

Intő jelek a párkapcsolatban

Az esetek nagy részében észre se vesszük, hogy a párkapcsolatunk a végét járja esetleg  hajlamosak vagyunk abban ringatni magunkat, hogy majd csak helyrejön, és ez egy csak átmeneti állapot.És jön a kijózanodás pillanata, amikor párunk összecsomagol és faképnél hagy. Szerencsére ennek megakadályozására van lehetőség, ha képesek vagyunk szembenézni a problémákkal, nem hezitálunk, hanem cselekszünk. Néhány változtatással, némi igyekezettel a kapcsolat újra a régi vágányra állítható, a kegyetlen végkifejlet elkerülhető.
A továbbiakban három figyelmeztető intő jelről olvashatsz.


1. A pár eltávolodik egymástól
 
Az érzelmi elhidegülésnek sokféle megnyilvánulása van kezdve a fizikai érintkezések mellőzésétől a kommunikáció befagyasztásáig. Elmaradnak a közös programok, vacsorák, évfordulók megünneplése, mindketten fagyos hallgatásba burkolóznak, elmaradnak a meghitt csókok, az ágyban elfordulnak egymástól.

Megoldás
 
Szakítsunk több időt egymásra, jobban figyeljünk a másikra, hallgassuk végig őszinte együttérzéssel. Tanuljunk meg őszintén figyelni és hallgatni! Ez a  legfontosabb. A problémákat nyíltan vállaljuk fel, őszintén beszéljünk róla, nézzünk a másik szemébe, igyekezzünk fizikai kontaktusainkat növelni érintés, simogatás, cirógatás formájában. 

2. „ Te is úgy, én is úgy”

Azoknál a pároknál, ahol a veszekedések folyamán a „te is úgy, én is úgy” elvet vallják, folyamatosak lesznek a vitás helyzetek. A sértő szavak használata, a szarkazmus, a cinizmus, és az erőszak (tárgyak hajítása, ajtók csapkodása, és minden, ami fizikai erőszakhoz vezethet) olyan érzelmi sebeket ejt, melyek nagyon nehezen gyógyulnak. 

Megoldás

Ha párunk veszekedésbe kezd mi ne tromfoljunk! Hallgassunk! Ha kiengedte a gőzt  szelíden  kérdezzük meg hogyan javíthatjuk ki a hibát, és adjunk neki igazat. Okos enged, szamár szenved! Ha  te magad vagy az, aki ordítani akar és szemrehányást tenni, akkor számolj el 10 –ig lassan magadban! Ha ez nem lehetséges, meg kell próbálni a panaszodat, mint kérést előadni. Például ahelyett, hogy azt mondanánk: „Hogyan felejthetted el az évfordulónkat?” – mondhatjuk azt is, hogy „Szomorú vagyok, hogy elfelejtetted az első évfordulónkat. Mit tegyünk, hogy ez ne forduljon elő többet?” 

3. Egyikünk sem tökéletes

Mindenkinek vannak hibái, nem vagyunk tökéletesek! Bármennyire szeretnénk annak látszani, tele vagyunk gyengeségekkel, hibákkal. A legtöbbet azzal ártunk a párkapcsolatban, ha a másik felet folyamatosan  presszió alá helyezzük azzal, hogy minden adandó alkalommal felhívjuk a figyelmét a gyenge pontjaira. „ Bármit mondok mindig elfelejted!” „ Soha nem lehet rád bízni semmit! 

 Megoldás 

Vállalni kell érte a felelősséget, ha valaki elfelejt egy születésnapot, évfordulót vagy bármilyen fontos eseményt. Ilyenkor valljuk be, hogy hibáztunk, és ígérjük meg, hogy legközelebb jobban igyekszünk. Ez elég egyszerűnek hangzik – mégis alkalmas rá, hogy adott esetben megóvja a párkapcsolatot. „ Ne haragudj!(ölelés) Mi lenne, ha a telefonomba beírnánk előre ezeket a dátumokat és előre jelezné nekem?”

Már kis változtatások is alkalmasak rá, hogy a párkapcsolatot szilárddá és tartóssá tegyék. Minden kapcsolatban vannak viták. Az, hogy egy párkapcsolat túléli-e a vihart vagy sem, az attól függ, milyen a felek vitakultúrája, és hogyan tudják megindokolni tetteiket.

Jó egészséget és konfliktusmentes napokat kíván!

Pálfalvi Ildikó
www.permegelozes.com
info@permegelozes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése