Összes oldalmegjelenítés

2012. május 11., péntek

Konfliktus? Vita?

http://www.permeglozes.com

„ A legértékesebb megállapodásokhoz vitákon át vezet az út.” Publilius Syrus

Ha két vagy több ember huzamosabb ideig életközösségben él azaz minden tekintetben megosztja egymással az életét, nagy a valószínűsége, hogy lesznek vitáik. A konfliktus nagysága változó lehet.
A nézeteltérés tárgya az egyszerű kérdéstől a legkomolyabbig terjedhet – a ki takarítsa ki a kutya fekhelyétől  a  hogyan kezeljük, neveljük lázadó kamasz gyermekünket bezárólag.

A házasság két ember szövetsége. Mindegyik a saját nézeteit, személyiségét, értékrendjét hozza a házasságba. Így nem csoda, hogy még a nagyon boldog házasságokban is előfordulnak apróbb összezördülések, néha napján tányércsapkodások. Nincs abban semmi különös, ha olykor valaki indulatosan fölemeli a hangját, sokszor még jót is tesz a kapcsolatnak, főleg, ha a fáradt gőz kiengedése után egy kellemes kibékülésre kerül sor. Ilyenkor pozitív energiák szabadulnak fel, az elme kitisztul, és mind ketten elégedetten nyugtázzák, hogy őket bizony az Isten is egymásnak teremtette. Ezek a viták jókora érzelmi töltést hordoznak, ha ezeket sikerül együttesen kielégítően megoldaniuk a pároknak, akkor büszkeség, öröm, szerető gondoskodás és bizalom érzése tölti el őket. A kapcsolatban a párok jelleme fejlődik, ők maguk pedig csiszolódnak, alakulnak egymáshoz.

Aztán vannak olyan házaspárok, akik egyszerűen iszonyodnak a veszekedéstől, az egyik fél folyton behódol a másik akaratának csakhogy elkerülje a konfrontálódást. Persze, egyikünk sem szeret harcolni, főleg a párjával nem, de vannak emberek, akik a konfliktust eleve nem hajlandók vagy nem képesek elviselni. Ha a párod vagy te magad vagy ilyen típus, akkor nagyon fontos lenne utánajárnod, hogy vajon konfliktuskerülésed gyerekkorodból vagy mostani párkapcsolatodból datálódik. Azzal, hogy igényeidnek sohasem sem sikerül érvényt szerezned, vágyaidat állandón háttérbe szorítod nem az egészséges párkapcsolatodat építed, hanem egy puskaporos hordón ülsz, ami bármikor felrobbanhat és darabjaira hullhat szét.
Nem azt mondom, hogy sose engedj! Csak nem mindig! Ha folyton feláldozod magad a békesség kedvéért, úgy az ebből felhalmozódó rossz érzések előbb-utóbb aláássák a kapcsolat minőségét. Azt pedig senki sem akarhatja, hogy az is tönkre menjen benne, ami jó volt.



Egyes viták nem okoznak nagyobb törést néhány perc bosszúságnál, de vannak olyanok, amik komoly háborúig fajulnak. A konfliktusok természetüktől fogva két csoportba oszthatók. 

Az első csoportba tartózok azok, amiket meg lehet oldani. A felszabaduló energia megkönnyebbülést eredményez, a pár ésszerű megoldást talál a problémára, békés egyezséget kötnek.

A második csoportba tartoznak az örökös problémák, azaz amiket nem lehet megoldani. Ezek azok a  tipikus házastársi konfliktusok amikkel meg kell tanulnunk együtt élni. Nagyon sok házaspár megoldhatatlan konfliktusaik ellenére nagyon elégedettek a házasságukkal. Megtalálták a módját, miként kezeljék úgy, hogy az ne nyomasztó súlyként nehezedjék rájuk. Ez hogyan lehet?

Ki tudjuk fejleszteni azt a stratégiát és rutint, ami segít együtt élni velük illetve meg kell tanulnunk egészséges humorral kezelni őket. 

A következő lépéseket tartsuk be : 

1. kerüljük a másik hibáztatását, ne tegyünk szemrehányásokat   
2. ne menjünk bele „ ha Te úgy, én is úgy” játékba   
3. empátiával, türelemmel hallgassuk végig a másikat    
4. a vitában próbáljunk uralkodni indulatainkon, maradjunk nyugodtak   
5. nyugtassuk meg párunkat is   
6. őszintén  fejtsük ki véleményünket amikor ránk kerül sor      
7. egyeztessük érdekeinket a cél érdekében  
8. tanuljunk meg engedni a megegyezés érdekében   
9. ha megoldhatatlan a konfliktus beszéljük meg közösen,  hogyan élünk együtt vele

Ha egyezkedésre kerül a sor a következő jól bevált lépéseket kövessük: 

1. a probléma világos meghatározása   
2. az összes lehetséges megoldás megfogalmazása   
3. az összeszedett megoldások értékelése  
4. a legígéretesebb megoldás kiválasztása   
5. a megoldás(ok) végrehajtása    
6. a megoldás(ok) beválásának nyomon követése

Ha nem sikerül a konfliktusban közös megegyezésre jutni, mindenképpen érdemes felkeresni egy mediátort (közvetítő, békítő), aki pártatlan közreműködésével segíti a feleket az probléma megoldásban.

Pálfalvi Ildikó
Család mediátor és coach

www.permegelozes.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése